De intelligente organisatie | NIEUW | verfrissende blik op data
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Vijf eenvoudige uitgangspunten

Het IO-concept hanteert vijf eenvoudige uitgangspunten. Ze zijn niet moeilijk te begrijpen en toch hebben ze grote impact. Op je medewerkers en klanten. En ook op je winstgevendheid. Mits je ze consequent toepast. Deze vijf punten bij elkaar maken het concept uniek in de wereld van Business Analytics. 

1. Zet de medewerker centraal

De intelligente organisatie gaat uit van de medewerkerAndere concepten stellen het management centraal. De intelligente organisatie kiest voor de medewerker. Het doel is om die in zijn of haar kracht te zetten als mens. Door data en inzicht. De macht gaat terug naar het ambacht.

“De traditionele organisatie neemt af en toe een beslissing (management). De intelligente organisatie doet dat aan de lopende band (medewerker)”.

De kracht van de kleinste eenheid

De intelligente organisatie houdt een sterk pleidooi voor minder managers. En voor integreren, samenwerken en ontwikkelen. De kleinste eenheid van een organisatie is de medewerker op de werkvloer. Daar ga je met data en artificial intelligence de grootste impact maken. Geef je medewerkers betere middelen, informatie, competenties en technologie. Dan heb je veel minder managers nodig. De intelligente organisatie neemt de behoeften van de medewerker als uitgangspunt. En niet die van de directeur, aandeelhouder of manager.

2. Complete omgeving voor de besturing

De intelligente organisatie biedt een complete omgeving voor de besturing & verbeteringDe intelligente organisatie heeft een compleet dashboard. Met een beperkte set aan indicatoren geeft dat goed inzicht in het reilen en zeilen. Van je team of afdeling. Maar zo kan je ook de realisatie van de strategie van jouw organisatie goed volgen.

Business Intelligence (BI) is daarnaast ook geschikt om jouw bedrijfsprocessen bij te sturen. En uiteraard te verbeteren. Goede BI brengt de juist informatie op het juiste moment bij de gebruikers in het proces. In de juiste vorm en volledig afgestemd op de rol van de medewerker. Zodat die direct aan de slag kunnen. Zonder tussenkomst van managers.

3. Continu verbeteren met data

De intelligente organisatie gaat uit van een continu verbeterprocesVeel organisaties zien BI & analytics als een tool. De intelligente organisatie ziet het als een continu verbeterproces:

“Business Intelligence is het continu proces waarmee organisaties op gerichte wijze data verzamelen en registreren, analyseren en de daaruit resulterende informatie en kennis in besluitvormingsprocessen toepassen om de prestaties van de organisatie te verbeteren.”

Dit klinkt misschien niet heel spannend. In het boek kun je lezen dat het geen vanzelfsprekende zaak is. Bovendien is het niet eenvoudig aan de praat te krijgen. Meer dan 70% van de BI-projecten mislukt. Meer kans op succes bereik je door te werken met goede KPI’s. Die normeer je en koppel je aan maatregelen. Zo koppel je informatie met continu verbeteren en de Deming-cyclus. Misschien niet flashy, maar dat zorgt er wel voor dat managers zich bezighouden met de dagelijkse praktijk.

4. Combineer topdown met bottomup

De intelligente organisatie combineert top-down met bottom-upHet IO-concept combineert krachtige centrale sturing met de praktijk van de werkvloer. Topdown en bottomup gaan gelijk op. Zo werk je op de werkvloer aan de uitvoering van de strategie. Beslissingen worden aan de lopende band genomen, op het juiste organisatieniveau. Besluiten neem je zoveel mogelijk op de werkvloer en niet alleen maar in de boardroom. Zo kan jouw organisatie de hiërarchie loslaten.

De slagvaardigheid van je organisatie kan zo enorm toenemen. Niet alleen de relatief kleine groep managers mag sturen. Ook medewerkers, klanten, leveranciers en andere zakenpartners worden betrokken ‘stuurlui’. Beheersing van bovenaf en betrokkenheid van onderop gaan prima samen in een intelligente organisatie.

5. Geen toeters en bellen

De intelligente organisatie gaat 'back to basics'Last but not least: eenvoud staat voorop. De intelligente organisatie is een concept dat zijn waarde bewijst bij de flexibele inrichting en integrale besturing van organisaties. Het maakt gebruik van een beperkte set principes en indicatoren. Het is niet zoals andere organisatiemodellen uitgegroeid tot complexe gedachteconstructen met veel toeters en bellen. Zelfs niet bij de nieuwste druk.

bestel hier de volledig herziene druk van het boek

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met de intelligente organisatie (nieuw) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas Passionned Group

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas Passionned Group

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15