Van initatief naar actie | Het intelligente organisatie traject
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

In 12 stappen naar een intelligente organisatie

Hoe ziet een intelligente organisatietraject er uit? Je zet 12 stappen. Afhankelijk van jouw situatie kun je stappen overslaan of sneller uitvoeren.

1. Creëer bewustwording

Je start met het bewust worden van de voordelen van Business Intelligence (BI). En je beseft het nut en de noodzaak van een intelligente organisatie. BI verschilt namelijk fundamenteel met traditionele informatiesystemen. Die dienen voor de operationele processen. Met BI kun je ook strategische en tactische beslissingen verbeteren. En een totaal andere organisatie maken. Met minder managers, maar of je dat van te voren moet zeggen? Wil jij ook de juiste bewustwording van BI in jouw organisatie? Dan is onze 3-daagse BI-opleiding (ook incompany) een aanrader.

2. De business case

Bepaal een business case voor BI. Hoe gaat Business Intelligence binnen jouw organisatie renderen? Hoe kun je successen boeken met data? Waar zitten potentiële verbeteringen? Wat kan Big Data en artificial intelligence toevoegen? Denk ook na over de randvoorwaarden. Wat moet jouw organisatie doen om de business case te verzilveren? Welke medestanders kun je vinden, en welke belemmeringen zie je?

3. Maak een plan van aanpak

Maak een plan van aanpak en verwerk de business case daarin. Schrijf de projectactiviteiten uit, de risico’s en de benodigde resources. Zorg voor een realistische tijdsplanning en een begroting. Waak ervoor dat je niet een team samenstelt van alleen maar techneuten. Je kans op succes maak je anders heel klein.

4. Praat over basisprincipes

Je ontwikkelt samen met je team de basisprincipes. Dit zijn afspraken die je met elkaar maakt. Bijvoorbeeld over de gewenste aanlevering van data of over het type datamodellering. Die principes stem je af met je opdrachtgever en het team. De opdrachtgever zet zijn handtekening onder de principes. Dit voorkomt een hoop gedoe later in je traject.

5. Stel de juiste KPI’s op

Nu ga je aan de slag met de KPI’s en inzichten die BI moet leveren. De business case heeft hier al licht op laten schijnen. Tenminste als het goed is. Ook breng je, samen met je managers, verband aan tussen de KPI’s onderling en de strategie van jouw bedrijf. Ze staan immers nooit op zichzelf. Juist de onderlinge invloeden zijn interessant. Je kan hier bijvoorbeeld een strategiekaart voor gebruiken. In onze KPI-opleiding en de SMART KPI-bepaler vind je meer informatie. Alle KPI’s, inzichten en definities beschrijf je in het functioneel ontwerp.

6. Onderzoek de datakwaliteit

Nu heb je ook scherp welke data je nodig hebt. Je weet welke systemen je moet leegtrekken. Je onderzoekt de kwaliteit van die data. Het is verstandig om al vooraf een idee te hebben wat de kwaliteit is. Slechte data geeft onbetrouwbare informatie. Tijdens het onderzoek richt je je onder andere op:

  • is de data compleet
  • is de data consistent
  • is de data integer

Het inzicht in de datakwaliteit geeft je vroegtijdig inzicht in een belangrijk risico. Je bedenkt passende maatregelen.

7. Architectuur & datamodel

De basisprincipes, het functioneel ontwerp en het onderzoek naar datakwaliteit vormen de basis voor je architectuur. Ook geeft het belangrijke aanwijzingen voor het datamodel van het datawarehouse. Het datawarehouse is het kloppend hart van de intelligente organisatie. Pas hierna ga je tools selecteren.

8. Selecteer de juiste tools

Welke Business Intelligence tools, datatools en hardware heb je allemaal nodig? Dat ga je meemaken in deze stap. Je hebt software nodig voor het leegtrekken van systemen en voor het opbouwen van het datawarehouse. Daarnaast hebben data analisten tools nodig voor rapportages, dashboards en datamining. Wil je snel de juiste tools selecteren? Je vindt veel informatie in onze koopgidsen:

Deze gidsen zijn 100% neutraal. De leveranciers hebben niets over onze mening te vertellen gehad. Je krijgt een onafhankelijk oordeel.

9. Maak een detailontwerp

Vanaf deze stap ga je een scrumsgewijze aanpak hanteren. In korte iteraties kun je zo steeds meer functionaliteit maken. In stap 5 is het ‘wat’ beschreven. In deze stap beschrijf je het ‘hoe’.

10. Bouw de dashboards

Tijdens deze stap schaf je de hardware aan en installeer je de software en configureert die. De ontwikkelaars schrijven extractieprogramma’s en laadprocedures. Ze bouwen ook datamarts, rapporten, analyses en dashboards.

11. Test het BI systeem

Maak in deze stap een testplan. BI maakt miljoenen combinaties van data mogelijk. En die kun je niet allemaal testen. Denk daarom na over een goede teststrategie. Verwerk hierin verschillende scenario’s en concrete tests. Zorg dat je grondig test met als doel dat de gebruikers het systeem in 1 keer kunnen accepteren.

12. Uitrol en beheer

Na acceptatie volgt de uitrol. Het systeem is gereed voor gebruik. Het kan nu worden overgezet van de ontwikkel- naar de productieservers. Je gaat de gebruikers trainen. Niet alleen in het gebruik van de tools, maar vooral in het leren omgaan met KPI’s en data analyse. Je kunt trouwens onze opleiding PDCA & training kwaliteitsmanagement volgen om dit te leren. Tot slot: de beheerorganisatie neemt het BI-systeem in beheer.

In een goed proces van BI moeten alle stappen aan de orde komen. In de juiste volgorde. Schaf dus niet zomaar een tool aan zonder dat je weet wat je er mee gaat doen.

Hulp nodig bij deze 12 stappen?

Kun je hulp gebruiken bij dit traject? Neem dan gerust contact met ons op. Wij maken een afspraak met je. We komen dan graag langs met een van onze experts of projectmanagers BI.

neem contact met ons op

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met van initatief naar actie (het intelligente organisatie traject) of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas Passionned Group

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas Passionned Group

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,8
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15