5 belangrijkste kenmerken | Zakelijke intelligente | De IO
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Intelligente organisaties leggen een grote zakelijke intelligentie aan de dag. Ze combineren die zakelijke kant feilloos met intuïtie en gevoel. En dat weten ze ook te verzilveren. Door de juiste informatie & relevante inzichten op het juiste moment te gebruiken. Tot zover is het nog redelijk eenvoudig. Maar wat maakt nu een organisatie echt intelligent?

Vijf slimme kenmerken

Vijf kenmerken laten je zien dat een organisatie echt intelligent is. Op deze kenmerken kun je als manager sturen. Zo kan je organisatie zich in stand houden en steeds sterker worden. In een toekomst die steeds meer onvoorspelbaar is, winnen deze kenmerken aan belang. Wil je jouw organisatie intelligent maken, stuur en ontwikkel dan op deze vijf kenmerken.

Organisaties die intelligent willen worden, ontwikkelen en benutten een aantal concepten.

1. Allround visie

Heeft jouw organisatie een allround visie? Weet het management wat er gaande is in de omgeving. En wat er allemaal gebeurt bij de naaste concurrent? En wat er allemaal speelt in de maatschappij en in de organisatie zelf? Kijken ze consequent naar echte KPI’s en de invloeden daarop?

2. Analytisch vermogen

Hoe groot is de analytische capaciteit van de organisatie? Hoe diep gaat deze? Kun je data makkelijk uit verschillende bronnen samenvoegen? En gaan managers en data analisten die consequent bekijken en analyseren? Worden de beelden die de data laat zien, besproken? Weet het management welke inzichten helpen om continu te verbeteren?

3. Agile werken

Kan jouw organisatie agile werken? Neemt ze snel beslissingen en reageert ze op tijd en adequaat op veranderingen in de markt? Kan zij in een rap tempo nieuwe producten en diensten ontwikkelen? Zijn de bedrijfsprocessen snel aan te passen?

4. Alignment

Is jouw organisatie in staat om alignment te creëren op allerlei vlak? Het gaat dan om het afstemmen van:

  • IT en de bedrijfsprocessen
  • de processen onderling
  • de strategie en de acties op de werkvloer
  • de omgeving en de organisatie

Is het beleid en zijn de acties van de verschillende afdelingen consequent op elkaar afgestemd? Wordt de klus samen geklaard? Zijn de definities van de KPI’s eenduidig?

Focus

Dit is een eerste vereiste. Focus op de juiste strategie. Keuzes maken en niet alles tegelijk willen.

Elkaar versterkende concepten

De allround visie voedt het analytisch vermogen. En dat stelt je organisatie weer in staat om naar nieuwe dingen te kijken. Alignment geeft een enorme stuwkracht aan agility. De neuzen gaan eenvoudiger naar dezelfde kant. Te ver doorschieten in agility vergroot echter de kans op chaos. En dat heeft vervolgens een negatieve weerslag op alignment. Vier kenmerken die nauw met elkaar verbonden zijn.

“Een intelligente organisatie is sensitief, slim & snel. Ze richt haar zintuigen op relevante zaken. Ze verwerkt met het brein de signalen tot zinvolle informatie en waardevolle kennis. Tot slot voert ze met de ledematen op het juiste moment de juiste acties uit.”

Daan van Beek MSc
Auteur van ‘De intelligente organisatie’

Meedingen naar de Slimste organisatie van Nederland?

Het goede is de vijand van het geweldige. Bedrijven die echt slim zijn, dingen mee naar de titel ‘Slimste organisatie van Nederland’. De vakjury is streng maar rechtvaardig. Je organisatie wordt beoordeeld op bijna tachtig criteria. De jury kijkt vooral naar informatie, intelligence en innovatie.

bestel hier het boek

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met zakelijke intelligentie of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas Passionned Group

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas Passionned Group

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
___
Trainingen & workshops
___
Deelnemers opgeleid
___
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
___
Kantoren
3
Jaar ervaring
15