Voorwoord bij de 3e editie van de intelligente organisatie
Passionned Group is dé specialist in datagedreven werken. Onze bevlogen en ervaren consultants helpen grotere en kleinere organisaties bij de kanteling naar een intelligente, datagedreven organisatie. Om het jaar organiseren wij de prestigieuze prijs voor de Slimste organisatie van Nederland.

Het onderwerp wordt steeds actueler

De belangstelling voor intelligente organisaties neemt jaar op jaar toe. Steeds meer bedrijven snappen het belang van data, informatie en kennis. Ze zetten zwaar in op de ontwikkeling ervan. Ze managen die met steeds meer aandacht en zorg. Toch zien we dat veel organisaties bol staan van de intelligente medewerkers maar het predicaat intelligente organisatie eigenlijk niet verdienen. Ze zijn als geheel niet slimmer gaan werken.

Geen optelsom van slimmeriken

De intelligentie van een organisatie is geen optelsom van intelligente medewerkers. Nee, het gaat om de intelligentie van de organisatie zelf, een collectief denkvermogen. Soms lijkt het zelfs wel dat het aantal intelligente medewerkers omgekeerd evenredig is aan de intelligentie van de organisatie.

Het begrip Intelligentie

Intelligentie is ook een lastig begrip. Op menselijk niveau is het al lastig te benoemen. En daarmee tastbaar te maken en dus te sturen. Op organisatieniveau is dit nog een graadje moeilijker. We proberen organisaties eigenschappen te geven die lijken op die van slimme mensen. Bijvoorbeeld:

  • handelen op basis van kennis
  • anticiperen op ontwikkelingen in de omgeving
  • het ontwikkelen van lerend vermogen
  • reflecteren op de eigen positie in de omgeving

Dit zijn eigenschappen die intelligente mensen van anderen onderscheiden.

Business Intelligence stelt deze elementen ter beschikking aan organisaties. Het levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de infrastructuur van een intelligente organisatie.

Adaptieve en sensitieve elementen

Niet alle elementen van de intelligente organisatie hebben de laatste jaren in gelijke mate aandacht gehad. Over performance management, data management en projectmanagement zijn boeken vol geschreven.

De adaptieve en sensitieve elementen van de intelligente organisatie zijn juist vaak onderbelicht gebleven. Op het gebied van slimme besturing met KPI’s, competitive intelligence, innovatie (intelligence), sociale infrastructuren en kennismanagement valt in veel organisaties daarom nog steeds veel te winnen.

Ontwikkelen van slimmere organisaties

In zijn boek werkt Daan van Beek op consistente wijze een aantal belangrijke concepten uit. Die leveren stuk voor stuk een grote bijdrage aan de ontwikkeling van slimmere organisaties. Hij geeft evenwichtig aandacht aan motorische en sensorische elementen van de intelligente organisatie. Verder staat hij een ontwikkelmodel voor. De belangrijkste elementen van de intelligente organisatie gaan in het model hand in hand verschillende fasen door.

Van Beek geeft daarmee stapsgewijs handvatten voor bestuurders, managers en adviseurs. Hij levert een belangrijke bijdrage aan de centrale vraag waar Business Intelligence professionals zich druk over zouden moeten maken. Hoe kunnen we bedrijven structureel beter laten presteren door data?

Egbert Philips
Voorzitter Business Intelligence kring, CEO BCIntelligence

bestel hier het boek

Plaats review

Geef je mening over dit product of deze dienst

Dit veld is verplicht!
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht! optioneel
Dit veld is verplicht!
Review verzendenHet formulier bevat fouten.

Een selectie van onze klanten

Word nu ook klant

Wil je ook klant bij ons worden? Wij helpen je maar wat graag verder met voorwoord bij de 3e editie van de intelligente organisatie of andere zaken waar je slimmer van wordt.

Daan van Beek, Eindbaas Passionned Group

DAAN VAN BEEK MSc

Eindbaas Passionned Group

neem contact met mij op

Fact sheet

Organisaties geholpen
40
Trainingen & workshops
41
Deelnemers opgeleid
42
Beoordeling klanten
8,9
Consultants & docenten
43
Kantoren
3
Jaar ervaring
14